OzoForum

Forum internetowe Ozorkowa i okolic
Teraz jest niedziela, 17 listopada 2019, 18:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 15:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2005, 14:41
Posty: 224
Lokalizacja: mam to wiedzieć?
Otóż zrobiłem format komputera starego i chciałem zainstalować XP, nie udało się, ponieważ wyświetlał się komunikat: Instalator nie znalazł dysków twardych na tym komputerze... Czytałem, że trzeba zmienić coś w biose z IDE na SATE. W moim biosie nic takiego nie ma... Powalczyłem z tym jeszcze ale nic nie mogłe wskurać... Więc zainstalowałem Windows Millenium. Ten zainstalował się poprawnie i szybko... Jednak nie wiem, czy mogę na nim skonfigurować swoje połączenie internetowe. Albowiem do starego komputera podłączony router, a w nowym komputerze napis, że IPV6 ma brak dostępu do internetu. Nie wiem czy gdy tam zainstaluje karte sieciową to będzie chodzić? Albowiem na nowym mam windows 7, a na starym teraz millenium i nie wiem czy znajdą się sterowniki do sieciówki na millenium (chyba nie bo już szukałem). Nazwa karty sieciowej to: Realtek PCIe GBE Family Controller...

Ktoś ma jakiś pomysł?

_________________
www.emil.ozorkow.net - Po Mojemu...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 17:00 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 29 października 2002, 21:15
Posty: 401
Lokalizacja: Ozorków
Wyjeb ten komputer.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 17:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 kwietnia 2005, 09:59
Posty: 757
Lokalizacja: Oz Orków
Emil_komentator napisał(a):
Otóż zrobiłem format komputera starego i chciałem zainstalować XP, nie udało się, ponieważ wyświetlał się komunikat: Instalator nie znalazł dysków twardych na tym komputerze... Czytałem, że trzeba zmienić coś w biose z IDE na SATE. W moim biosie nic takiego nie ma... Powalczyłem z tym jeszcze ale nic nie mogłe wskurać... Więc zainstalowałem Windows Millenium. Ten zainstalował się poprawnie i szybko... Jednak nie wiem, czy mogę na nim skonfigurować swoje połączenie internetowe. Albowiem do starego komputera podłączony router, a w nowym komputerze napis, że IPV6 ma brak dostępu do internetu. Nie wiem czy gdy tam zainstaluje karte sieciową to będzie chodzić? Albowiem na nowym mam windows 7, a na starym teraz millenium i nie wiem czy znajdą się sterowniki do sieciówki na millenium (chyba nie bo już szukałem). Nazwa karty sieciowej to: Realtek PCIe GBE Family Controller...

Ktoś ma jakiś pomysł?


Na miejscu Twym Króla Juliana zapytałbym, albowiem wiedzę ma on.

_________________
Rzeczywistość jest negocjowalna


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 17:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Xp nie znalazł dysku bo w oryginalnej instalce nie ma sterowników SATA.
Więc należy przełączyć kontroler (w biosie)w tryb kompatybilny czyli IDE. Następnie po instalacji systemu doinstalować sterowniki SATA i przełączyć podczas rozruchu kontroler w tryb SATA.
Jeśli nie przełączysz trybu system nie wstanie.

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 17:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2005, 14:41
Posty: 224
Lokalizacja: mam to wiedzieć?
Cytuj:
Xp nie znalazł dysku bo w oryginalnej instalce nie ma sterowników SATA.
Więc należy przełączyć kontroler (w biosie)w tryb kompatybilny czyli IDE. Następnie po instalacji systemu doinstalować sterowniki SATA i przełączyć podczas rozruchu kontroler w tryb SATA.
Jeśli nie przełączysz trybu system nie wstanie.


Tyle, że mój bios jest jakiś ubogi... I nie moge tam przełączyć... Czytałem jeszcze, że można ściągnąć sterownik SATA i połączyć go systemem XP programem nLite. Tylko kurcze nie wiem skąd pobrać te sterowniki, żeby były dobre... Każde będą pasowały?

Gn4 napisał(a):
Wyjeb ten komputer.


Pan Robert jak zawsze w formie ;)

FenX napisał(a):
a miejscu Twym Króla Juliana zapytałbym, albowiem wiedzę ma on.


Pan FenX niestety nie ;)

_________________
www.emil.ozorkow.net - Po Mojemu...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 17:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Napisz może co to za sprzęt (komputer) bo nie wróżę z fusów.

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 17:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2005, 14:41
Posty: 224
Lokalizacja: mam to wiedzieć?
AMD Duron (tm)
850 MHZ
RAM 256 MD
GeForce 2 32 bity ;)

_________________
www.emil.ozorkow.net - Po Mojemu...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 17:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Informacje które podałeś są mało istotne jeśli chodzi o wykrywanie dysku.
Proponuję podać model płyty głównej i dysku. Te informacje pozwolą ustalić jak rozwiązać problem.
Po parametrach sądzę że jest to komputer klasy PC?

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 18:27 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 11 maja 2008, 20:46
Posty: 517
Lokalizacja: Ozorków
A nie może on ściągnąć sterów od sata i nacisnąc F6 podczas instalacji XP? Oczywiście stery muszą być na dyskietce, najlepiej 3,5" ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 18:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Jak najbardziej może. Jeszcze nie podał modelu dysku, być może problem nie leży w sterowniku. Przy tych parametrach które podał nie mam pewności że płyta posiada gniazdo SATA.

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 19:06 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 11 maja 2008, 20:46
Posty: 517
Lokalizacja: Ozorków
Pewnie że nie ma SATA. Ma ATA i kontroler RAID - zapewne.
;)
Nie zdziwiłbym się, gdyby to płyta ABITA była...


Ostatnio edytowano niedziela, 26 czerwca 2011, 20:15 przez ozorkow.net, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 19:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Co ma?

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 20:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2005, 14:41
Posty: 224
Lokalizacja: mam to wiedzieć?
Dzięki Panowie za pomoc... Znalazłem windowsa z uaktualnieniami SATA i bez problemu zadziałało wszystko ;)

_________________
www.emil.ozorkow.net - Po Mojemu...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 22:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 kwietnia 2005, 14:45
Posty: 326
Lokalizacja: ozo
Duron 850 i sata ?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 06:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
No dziwna kombinacja ale są płyty z interfejsem SATA pod socket A.

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL