OzoForum

Forum internetowe Ozorkowa i okolic
Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 07:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 13:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 stycznia 2005, 17:48
Posty: 3356
Lokalizacja: Ozorków
Co można zrobić z komputerem których chodzi 24/7, aktualnie uptime wynosi jakieś 97%, komputer chodzi już tak od 3-4 lat, wyłączany tylko z powodu braku prądu bądź braku łączności z internetem (z winy dostawcy).

Jakieś pomysły?

_________________
Jestem Hejter . PL |YouTube


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 14:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 listopada 2009, 12:45
Posty: 48
Lokalizacja: Ozorków
Ale dokładniej ? Jakich pomysłów oczekujesz ?

_________________
" Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? " Albert E.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 14:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 stycznia 2005, 17:48
Posty: 3356
Lokalizacja: Ozorków
zdecydowanie każdych, oprócz hostingu plików :)

może mógłbym się komuś przysłużyć albo cokolwiek, komp i tak chodzi 24/7 ;)

_________________
Jestem Hejter . PL |YouTube


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 16:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 czerwca 2006, 23:11
Posty: 1711
Lokalizacja: krainaWina
hmm.. zawsze można zainstalować folding@home i pomagać NASA :) ale pamiętaj, że mało który komp wytrzyma obciążenie 100% przez 24/7, a nawet jeżeli wytrzyma to rachunki wzrosną nieporównywalnie :)

przede wszystkim pracujący komputer można wykorzystać jako serwer pulpitu zdalnego, wiele razy mi się to przydało podczas wykładów - łącze się pda z kompem przez neta i robie różniaste rzeczy, na które nie mam ochoty w domu (segregacja plików, czyszczenie kompa, skanowanie antywirusowe)

_________________
Wyposażenie kuchni i łazienek w dobrej cenie,
Nowoczesna i niespotykana armatura - www.dobralazienka.net


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 18:51 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 15 października 2006, 16:34
Posty: 296
Lokalizacja: z dna
sledzik napisał(a):
podczas wykładów


no, a potem będzie w domu siedział przed kompem i czytał materiały z wykładów :P


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 20:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Możesz przydać się jako serwer P2P

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 20:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 czerwca 2006, 23:11
Posty: 1711
Lokalizacja: krainaWina
abaddon napisał(a):
no, a potem będzie w domu siedział przed kompem i czytał materiały z wykładów

Odkryłeś mój sposób nauczania :D

_________________
Wyposażenie kuchni i łazienek w dobrej cenie,
Nowoczesna i niespotykana armatura - www.dobralazienka.net


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 21:27 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 28 kwietnia 2005, 23:19
Posty: 852
Lokalizacja: Ozorków
serwer na radio?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 21:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Na radio się nie nadaje bo ma za wolny upload

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 22:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 stycznia 2005, 17:48
Posty: 3356
Lokalizacja: Ozorków
turbo, wróżbito, powiedz mi skąd wiesz jaki mój server ma upload? ;)

_________________
Jestem Hejter . PL |YouTube


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 22:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Nie trzeba być wróżbitą żeby stwierdzić że nie masz łącza dsl serwerowego, po twoich zapytaniach. Człowieku obudź się ty nawet nie wiesz o czym piszesz. Serwer a mianowicie serwery pracują na łączach odwrotnych do użytkowników. Twoje łącze ma podaje przykład ma nawet 6 mega to upload będzie niecałe 400kB. A łącze dla serwera będzie miało np. 2mB download a upload również 2mB z możliwością zmniejszenia downloadu. I nie będzie inne jak DSL.

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 23:03 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 28 kwietnia 2005, 23:19
Posty: 852
Lokalizacja: Ozorków
to co z serwerem na radio? może napisz jakie masz łącze download i upload ;)
nawet przy uploadzie 256 da rade radio sam kiedyś nawet na 128 prowadziłem ;p
i byśmy mieli radio ozorkow.net :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 23:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 kwietnia 2008, 15:22
Posty: 336
Lokalizacja: Ozorków
Jeśli przy takim łączu będzie kilku użytkowników to pewnie pociągnie ale nie licz na to że posłucha cię chociaż połowa Ozorkowa.

_________________
Poszukaj w www.google.pl


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 23:56 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 28 kwietnia 2005, 23:19
Posty: 852
Lokalizacja: Ozorków
20-30 słuchaczy to już coś na radio internetowe :P


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 11:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 czerwca 2006, 23:11
Posty: 1711
Lokalizacja: krainaWina
no to przy 256kbit teoretycznie można wyciągnąć max. 5 użytkowników (a w rzeczywistości 4) przy nadawaniu 48kbit/s, co w chwili obecnej jest minimum.sorry ale serwery shoutcast to jeszcze większe pożeracze transferu niż serwery multiplayerowe do jakiś gier typu CS.

_________________
Wyposażenie kuchni i łazienek w dobrej cenie,
Nowoczesna i niespotykana armatura - www.dobralazienka.net


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL