OzoForum

Forum internetowe Ozorkowa i okolic
Teraz jest poniedziałek, 9 grudnia 2019, 21:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: internet
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2011, 21:45 
Offline

Dołączył(a): środa, 6 lutego 2008, 19:07
Posty: 67
Lokalizacja: z Pęczniewa
Mam takie pytanie.. Jeśli internet jest podłączony do stacjonarnego komputera to czy można korzystać z niego na laptopie? Jeśli tak to jakie czynności trzeba wykonać? Jakieś oprogramowanie? Z góry dzięki za info.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: internet
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2011, 22:01 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 września 2002, 17:05
Posty: 323
Lokalizacja: echo $HOME
Za mało podałeś danych. Jaki OS jest na kompie ile masz kart sieciowych i jakie to tak na początek.

_________________
Free shell
Obrazek
Obrazek


Ostatnio edytowano wtorek, 26 lipca 2011, 22:02 przez Tata, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: internet
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2011, 22:01 
Offline

Dołączył(a): środa, 22 grudnia 2010, 11:13
Posty: 130
Lokalizacja: swojak
router jezeli chodzi łacze bezprzewodowe.jak na kablu to trzeba skonfigurowac lapka pod dane sieci

_________________
życie jest troche zbyt krótkie...


Ostatnio edytowano wtorek, 26 lipca 2011, 22:04 przez cyferka, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: internet
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2011, 22:02 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 września 2002, 17:05
Posty: 323
Lokalizacja: echo $HOME
Nie konieczne router, wyraźnie napisał o oprogramowaniu.

_________________
Free shell
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: internet
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2011, 22:06 
Offline

Dołączył(a): środa, 22 grudnia 2010, 11:13
Posty: 130
Lokalizacja: swojak
Eloo napisał(a):
czy można korzystać z niego na laptopie?


mozna ale po konfiguracji tzw połaczenia lokalnego dla danej cieci no LAN :D

_________________
życie jest troche zbyt krótkie...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: internet
PostNapisane: środa, 27 lipca 2011, 12:12 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 7 lipca 2011, 11:21
Posty: 32
Lokalizacja: Oz
Przy tej ilości informacji jaką podał Eloo mogę powiedzieć ze na można, ale nie powiem jak bo nie znam szczegółów w jaki sposób łączy się z internetem(poprzez sam modem, czy jakaś kombinacja routera, modemu, switcha i AP) i w jaki sposób chce podłączyć laptopa(w miejsce stacjonarnego czy żeby jednocześnie na laptopie i stacjonarnym był internet, po kablu czy bezprzewodowo). Wszystko zależy od tego jaki masz sprzęt sieciowy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: internet
PostNapisane: środa, 27 lipca 2011, 15:43 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 20 lipca 2010, 13:44
Posty: 399
Lokalizacja: Ozorków
Tata napisał(a):
Nie konieczne router, wyraźnie napisał o oprogramowaniu.

Ty jesteś tutaj naj naj najmądrzejszy to doradzaj, a nie sie głupio mądrujesz tatuś.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: internet
PostNapisane: środa, 27 lipca 2011, 15:54 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 września 2002, 17:05
Posty: 323
Lokalizacja: echo $HOME
maria_dora napisał(a):
Ty jesteś tutaj naj naj najmądrzejszy to doradzaj, a nie sie głupio mądrujesz tatuś.

Wcale się nie mądruje ale zaraz zacznę, proponuje najpierw przeczytać http://rtfm.killfile.pl/ a następnie mądrze zdać pytanie.
Sąd niby ja mam wiedzieć co ma na kompie, windowsa czy linuksa tak sam na laptopie, następnie jakie ma połączenie z internetem, modem czy router czy jeszcze coś innego. Kolej na sprzęt czyli jak chce się łączyć kablowo czy przez wifi.
To tak na początek.
maria_dora to tak samo jak bym Tobie powiedział, że chce pojechać do Łodzi. I teraz domyśl się czy:
-mam własny samochód
-chce pojechać tramwaje
-chce pojechać autobusem
-chce pojechać pociągiem
-chce pojechać rowerem
-chce zabrać się z kimś samochodem
-chce pojechać do Łodzi przez Grotniki o czym nie wspomniałem
-chce pojechać do łodzi za 2 lata i do tego czasu zlikwidują tramwaj i opcja z tramwaje będzie nieaktualna

_________________
Free shell
Obrazek
Obrazek


Ostatnio edytowano środa, 27 lipca 2011, 15:54 przez Tata, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: internet
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 22:47 
Offline

Dołączył(a): środa, 6 lutego 2008, 19:07
Posty: 67
Lokalizacja: z Pęczniewa
tata przeczytaj pw


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL