OzoForum

Forum internetowe Ozorkowa i okolic
Teraz jest sobota, 7 grudnia 2019, 15:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 11:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 czerwca 2006, 23:11
Posty: 1711
Lokalizacja: krainaWina
aero2 w ozo słabiutko działa, lepiej weź modem z wyjsciem antenowym, przedłużkę i dobrą antenę, najlepiej za okno :)

na sikorskiego na wewnetrznym modemie ledo 2 kreski zasiegu na 4 a i tak rozłączało co pare minut i ogólnie strasznie wysokie pingi, gubione pakiety itd.

_________________
Wyposażenie kuchni i łazienek w dobrej cenie,
Nowoczesna i niespotykana armatura - www.dobralazienka.net


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 13:26 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 28 kwietnia 2005, 23:19
Posty: 852
Lokalizacja: Ozorków
sledzik napisał(a):
aero2 w ozo słabiutko działa, lepiej weź modem z wyjsciem antenowym, przedłużkę i dobrą antenę, najlepiej za okno :)

na sikorskiego na wewnetrznym modemie ledo 2 kreski zasiegu na 4 a i tak rozłączało co pare minut i ogólnie strasznie wysokie pingi, gubione pakiety itd.


Ja na sikorskiego full zasięg i pełna prędkość na speed testach, miałeś kiepski modem chyba ;) pingi fakt ok 100


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 13:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 14 października 2005, 10:21
Posty: 185
Lokalizacja: Ozorków
tom, a Ty testowałeś na wbudowanej antenie, czy zewnętrznej?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 13:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 czerwca 2006, 23:11
Posty: 1711
Lokalizacja: krainaWina
mam modem vodafone (zte) k3565z, ogólnie tam gdzie mieszkałem (parter) play np. też bardzo słabiutko łapał zasięg, ogólnie lipa była z jakimkolwiek netem mobilnym.

Gofer pomyśl na przyszłość i weź z anteną zewnętrzną, zawsze gdziekolwiek nie pojedziesz to zasięg bedzie znacznie lepszy.

_________________
Wyposażenie kuchni i łazienek w dobrej cenie,
Nowoczesna i niespotykana armatura - www.dobralazienka.net


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 18:32 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 28 kwietnia 2005, 23:19
Posty: 852
Lokalizacja: Ozorków
Cytuj:
tom, a Ty testowałeś na wbudowanej antenie, czy zewnętrznej?
ogólnie kilka razy dziennie korzystam z aero2, a jako modem służy mi Nokia E72 ;) ma przepustowość 460 czyli do 15 maja strczy, później zastanawiam się nad kupnem Huawei E3131 w play na karte ;) cena jest dobra, bo 129zł, a przepustowość 21 mb/s spełnia warunki Aero2. zasięg na 2 kreski spadał mi w okolicach słowik rosanów, ale tam zawsze jest problem, co nie spowaniało 256 kb/s Aero2, ciekaw jestem 512 która rusza od 15 maja :)

ps. Aero2 działa na gsm900 także większość telefonów daje rade, a w przyszłości gdy już zostanie na LTE, będzie trzeba zakupić modem, który teraz jest w cenach astronomicznych...

[ Dodano: Pon Kwi 30, 2012 19:42 ]
Gofer napisał(a):
Jak działa Aero2 na modemie bez anteny zewnętrznej, wewnątrz pomieszczenia (chcę założyć w odległości około 1 km od komina przy TESCO, brak optycznej widoczności komina)?

Ta informacja będzie przydatna przy zakupie modemu (może lepiej wziąć z gniazdem antenowym, na wszelki wypadek).

W końcu na jakiej częstotliwości jest sygnał - 900 czy 2500 MHz? Czym dłuższa fala, tym mniejsza podatność na przeszkody, ale i większa wrażliwość na zakłócenia.

Czy w Ozorkowie jest jeden BTS Aero2 i jaki ma zasięg?


BTSy są 2:
Aero 2 » UMTS900 (11447)
Ozorków, Łęczycka 5/7

Mobyland » GSM1800 (11340) LTE1800 (11340) LTE1800 (11340)
Ozorków, Wyszyńskiego 30
Aero 2 » UMTS900 (11340)
Ozorków, Wyszyńskiego 30

Aero2 kupiło mobyland, a więc mamy Aero2 na gsm900 i to podstawa! oraz na gsm 1800 i LTE, co ciekawsze, wiadomo wszystko łącznie z plusem jest Solorza z polsatu, więc ostatnimi czasami plus działa na Aero2 i na odwrót ;)

Aero2 rozpoczęło testy technologii LTE w Łodzi i Aleksandrowie Łódzkim, Ozorkowie w paśmie TDD (ang. Time Division Duplex) na 2,6 GHz oraz, co ciekawe, na 1800 MHz


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 22:36 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 7 lipca 2011, 11:21
Posty: 32
Lokalizacja: Oz
Gofer napisał(a):
W końcu na jakiej częstotliwości jest sygnał - 900 czy 2500 MHz?
Czy w Ozorkowie jest jeden BTS Aero2 i jaki ma zasięg?

Wyglądająca na aktualną(2012-04-10) mapka pokazująca że w Ozorkowie Aero2 ma tylko dwie stacje bazowe UMTS900


Gofer napisał(a):
Czym dłuższa fala, tym mniejsza podatność na przeszkody, ale i większa wrażliwość na zakłócenia.
Jeśli to pytanie(brak znaku zapytania) to tak, masz racje.

krótsze fale - mniejszy zasięg, czystszy sygnał na dłuższych dystansach w porównaniu do krótszych fal, szybszy maksymalny transfer danych
dłuższe fale - większy zasięg, wrażliwość na interferencje, lepsza penetracja ciał stałych i płynów, wolniejszy maksymalny transfer danych


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 11:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 14 października 2005, 10:21
Posty: 185
Lokalizacja: Ozorków
W wykazie Urzędu Komunikacji Elektronicznej jest podane dla UMTS 900 MHz Wyszyńskiego i Łęczycka, ale:
mapka http://bts-gsm.eu/uke/ pokazuje tylko Wyszyńskiego,
mapka http://mapa.btsearch.pl/ pokazuje Wyszyńskiego i Łęczycką.

Obie mapki pokazują więcej BTS-ów niż jest faktycznie - na przykładzie rzekomej stacji Plusa na terenie byłych zakładów Włókienniczej Spółdzielni Pracy koło mostu tramwajowego nad Bzurą - a rzeczywiście komin (skrócony kilka lat temu) póki co jest goły.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 13:46 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 28 kwietnia 2005, 23:19
Posty: 852
Lokalizacja: Ozorków
polejsos napisał(a):
Obie mapki pokazują więcej BTS-ów niż jest faktycznie - na przykładzie rzekomej stacji Plusa na terenie byłych zakładów Włókienniczej Spółdzielni Pracy koło mostu tramwajowego nad Bzurą - a rzeczywiście komin (skrócony kilka lat temu) póki co jest goły.
przecież to jest na kominie koło tesco, a nie koło mostu... BTSy są 2 Aero2 i 1 mobyland LTE którego Aero2 kupiło ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 14:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 14 października 2005, 10:21
Posty: 185
Lokalizacja: Ozorków
tom napisał(a):
polejsos napisał(a):
Obie mapki pokazują więcej BTS-ów niż jest faktycznie - na przykładzie rzekomej stacji Plusa na terenie byłych zakładów Włókienniczej Spółdzielni Pracy koło mostu tramwajowego nad Bzurą - a rzeczywiście komin (skrócony kilka lat temu) póki co jest goły.
przecież to jest na kominie koło tesco, a nie koło mostu... BTSy są 2 Aero2 i 1 mobyland LTE którego Aero2 kupiło ;)
Obie mapy ewidentnie pokazują adres Wyszyńskiego 41, a numery nieparzyste są po stronie zachodniej od ulicy (czyli po tej gdzie jeździ tramwaj i jest Policja), dla przykładu Miejski Ośrodek Kultury jest przy Wyszyńskiego 43a; zresztą dokładnie widać lokalizację, więc moim zdaniem musi tu chodzić o komin nad Bzurą (http://www.uke.gov.pl/uke/redir.jsp?pla ... s&id=52908 wiersz 6835).
Komin koło TESCO ma adres Wyszyńskiego 30 i są tam dwie niezależne instalacje, z których prawdopodobnie ta z dolnym pomostem to P4 (Play), a z górnym - Mobyland/Aero2 (zestawy o różnych długościach, więc i zapewne na różne częstotliwości); anteny radioliniowe przy koronie były mocowane z pierwszą instalacją.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 20:39 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 28 kwietnia 2005, 23:19
Posty: 852
Lokalizacja: Ozorków
Gofer napisał(a):
więc moim zdaniem musi tu chodzić o komin nad Bzurą
Gofer napisał(a):
a z górnym - Mobyland/Aero2 (zestawy o różnych długościach, więc i zapewne na różne częstotliwości);


sam sobie odpowiedziałeś ;) Aero2 jest gsm900 a mobyland z LTE, które są wykorzystywane do LTE w :Aero2, Cyfrowym polsacie i w plusie, Solorz jest właścicielem wszystkich w/w i obecnie dzielą się zasięgiem ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL